(Voorlopig) koopcontract

Koopcontract nieuw huis

Een belangrijke stap op weg naar je nieuwe huis is het koopcontract. Meestal maakt de verkoopmakelaar deze overeenkomst. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan.

Waarom staat er ‘voorlopig’?


De aankoop van een huis moet schriftelijk gebeuren. De afspraken worden vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Maar de term ‘voorlopig’ betekent alleen dat je het huis nog niet in handen hebt. Dat gebeurt pas officieel op de datum van passeren bij de notaris.

Toch zijn de gemaakte afspraken in het voorlopig koopcontract, na ondertekening door koper en verkoper, direct bindend. De koper heeft 3 dagen wettelijke bedenktijd. Zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen tellen hierbij niet mee.

Wie maakt het koopcontract?
Het is gebruikelijk dat de verkoopmakelaar het contract opstelt, maar dat is niet verplicht. Je kunt hiervoor ook een notaris inschakelen of samen met de verkoper zelf een contract opstellen.

NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar en Vereniging Eigen Huis hebben een modelovereenkomsten opgesteld die je kan gebruiken als basis:

Klik hier voor de Modelovereenkomst voor bestaande eensgezinswoning

Koopovereenkomst bestaande eengezinswoning (model 2021) (Word)
Toelichting Koopovereenkomst bestaande eengezinswoning (model 2021) (Word)
Ontvangstbevestiging bij koopovereenkomst (model 2021) (Word)

Modelovereenkomst voor appartementen

Koopovereenkomst appartementsrecht (model 2021) (Word)
Toelichting koopovereenkomst appartementsrecht (model 2021) (Word)

In het vervolg van het artikel gaan we ervan uit dat de verkoopmakelaar de overeenkomst opstelt.

Welke ontbindende voorwaarden?
Het is verstandig een aantal ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het koopcontract. De belangrijkste zijn:

Financieringsvoorbehoud: hiermee kun je de koop ontbinden als je de hypotheek niet rond krijgt. Neem, indien mogelijk, een zo ruim mogelijk termijn van minstens 6 tot 8 weken. Wil je van deze clausule gebruik maken, dan moet je meestal een schriftelijke afwijzing kunnen overleggen van 2 of 3 geldverstrekkers.
NHG voorbehoud: hiermee kun je de koop ontbinden als het niet mogelijk is een hypotheek met NHG af te sluiten.
Bouwkundig voorbehoud: vooral van belang bij een wat oudere woning. Laat in dat geval een clausule opnemen dat je de koop kunt ontbinden als de kosten van achterstallig onderhoud en/of herstel van gebreken boven een bepaald bedrag uitkomen.
Vergunningsvoorbehoud: bij ingrijpende (verbouwings)plannen voor het te kopen huis, waarvoor een vergunning nodig is.


Het financieringsvoorbehoud en bouwkundig voorbehoud staan verplicht in iedere modelovereenkomst. Wil je als koper afzien van het financierings- en/of bouwkundig voorbehoud, dan moet de betreffende tekst worden doorgestreept.

Te overwegen clausules in bepaalde situaties:

Uitkomst funderingsonderzoek: bij verwachte funderingsproblemen. Dit speelt vooral bij vooroorlogse woningen in bepaalde risicogebieden, zoals Rotterdam Overschie en Zaanstad. Meer informatie vind je op de website van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.
No-risk clausule: dit houdt in dat de koop niet doorgaat als je er niet in slaagt binnen een vooraf bepaalde termijn (bijvoorbeeld 6 maanden) je eigen huis te verkopen.
Let daarbij ook op de termijnen waarbinnen je kunt ontbinden (bijvoorbeeld binnen 7 dagen na dagtekening van het bouwkundig rapport) en de wijze waarop (bijvoorbeeld door middel van een aangetekende brief).
Verzekeringsclausule: In artikel 10 van de NVM koopovereenkomst model 2021 staat opgenomen wat er gebeurd in geval de onroerende zaak voor datum eigendomsoverdracht beschadigd wordt. Zorg er voor dat je weet hoe de verkoper de onroerende zaak heeft verzekerd, anders kun je wel eens bedrogen uit komen en alsnog zonder woning zitten. Advies: zorg dat de verkoper de onroerende zaak heeft verzekerd met een garantie tegen onderverzekering.

Koopcontract inschrijven bij kadaster
Vaak zal de notaris aanbieden de koopovereenkomst in te schrijven bij het Kadaster. Dit kost je enkele honderden euro’s. Inschrijving is niet verplicht en het is ook niet per se nodig. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Consumentenbond.nl