Nieuwbouw

Stappenplan nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaand huis. Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan gemaakt. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden als je een nieuwbouwwoning koopt.

  1. Oriëntatie en voorbereiding
    Begin met je woonwensen op papier te zetten. Waar ben je precies naar op zoek? In welke plaats of buurt wil je graag wonen? Wil je een huis, appartement of zelfs een kavel kopen? En hoeveel kun je betalen? Zet dit voor jezelf goed op een rij voordat je gaat zoeken, zo weet je zeker dat je iets koopt waar je blij mee bent.
  2. Het zoeken en vinden van een woning
    Heb je je wensen in kaart gebracht? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwbouwwoning. Zoek op Funda en houd de sites en advertenties van makelaars en projectontwikkelaars goed in de in de gaten.

Heb je iets moois gevonden? Zorg er dan voor dat je je verdiept in het nieuwbouwproject. Dus bestudeer de verkoopbrochure, ga in gesprek met makelaar of bouwer en vraag naar een meer- minderwerklijst voor extra mogelijkheden. Informeer ook of er gebouwd wordt met een garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of Bouwgarant. Zo ben je bij faillissement van de aannemer verzekerd.

Ben je tevreden met de antwoorden en lijkt de nieuwbouwwoning je een mooie optie? Schrijf je dan in op het project om interesse te tonen. Zijn er meer belangstellenden dan woningen, dan vindt er vaak een loting plaats. Het is dan even afwachten of je een van de uitverkorenen bent.

  1. Het sluiten van een contract
    Goed nieuws, je bent ingeloot voor je nieuwbouwwoning! Het is nu tijd om je koopcontract te tekenen. Bij nieuwbouw noemen we dit echter net even anders. We spreken dan van een koop- aannemingsovereenkomst. Een koop-aannemingsovereenkomst beslaat de koop van de grond en de opdracht voor de bouw van de woning.

Weet wat je tekent

Bekijk de koop- en aannemingsovereenkomst goed. Hoewel je nog geen eigenaar bent van de woning, ga je bij het tekenen wel een verplichting aan. Let in ieder geval op:

Prijs en rente
Betalingstermijnen
Garantie
Bouwtijd
Ontbindende en opschortende voorwaarden
Na het tekenen van het contract heb je als particuliere koper in ieder geval 3 dagen bedenktijd waarin je zonder gevolgen nog af kunt zien van de koop. In de meeste contracten staat zelfs een week. Daarna zit je er aan vast. Tenzij je een beroep kunt doen op een van de ontbindende voorwaarden.

Tip: wil je zeker weten dat wat in je koop-aannemingsovereenkomst van je nieuwbouwwoning staat juist is? Laat dan de overeenkomst controleren door een van onze juridische experts.

  1. De financiering van je nieuwbouwwoning
    Nadat de koop-aannemingsovereenkomst is getekend moet je de financiering van je nieuwbouwwoning regelen. Als het goed is weet je dat je genoeg inkomen hebt om het huis te kopen. Je hebt dat immers al in de oriënterende fase van je zoektocht uitgezocht. Je kunt je hypotheekaanvraag dus nu in gang zetten.
  1. Eigendomsoverdracht bij de notaris
    De eigendomsoverdracht is een belangrijk moment. Je wordt nu eigenaar van het perceel met datgene wat er eventueel al op gebouwd is. Dit is het moment dat je voor het eerst betaalt. Vanaf nu gaan de rekeningen komen. Huur je op het moment een woning? Dan moet je rekening houden met nieuwe hypotheeklasten bovenop je huurlasten. Heb je nog een koophuis? Dan kan het zijn dat je met dubbele hypotheeklasten komt te zitten. Houd hier dus rekening mee.

6. Tijdens de bouw
Meestal houdt de aannemer of ontwikkelaar je goed op de hoogte van de voortgang van de bouw. Maar het is altijd verstandig om ook zelf te kijken of alles eruit ziet zoals jij het graag wilt hebben.

Helaas kunnen er altijd dingen fout gaan. Het is dan ook belangrijk om tijdens dit proces de vinger goed aan de pols te houden. Wil je zeker weten dat je woning geen gebreken heeft? Dan kun je altijd een Controle tijdens de bouw aanvragen bij Vereniging Eigen Huis.

  1. De oplevering
    Is de bouw van je nieuwbouwwoning afgerond? Dan volgt eerst nog een formeel moment: de oplevering. Hierbij controleer je samen met de bouwer of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Je kunt er ook voor kiezen om een opleveringskeuring te laten doen door een bouwkundige. Deze controleert welke gebreken er zijn.

Na de opleveringskeuring, ondertekenen jij en de bouwer het proces-verbaal van oplevering. Jij accepteert hiermee de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken, de bouwer belooft hiermee de opleveringsgebreken te herstellen. Hierna krijg je de sleutel.

Vergeet de 5%-regeling niet

Om ervoor te zorgen dat de aannemer de gebreken oplost is er de 5%-regeling. Dit is het wettelijke recht van de koper om bij de oplevering 5% van de aanneemsom achter te houden bij de notaris. Zo heb je als koper een stok achter de deur, zodat de aannemer de gebreken op tijd verhelpt.

  1. Na de oplevering
    Je woning is opgeleverd. De laatste klusjes zijn gedaan. Dan mag je je nu druk maken om het leuke gedeelte: de inrichting van je nieuwe huis (en tuin). Kom je nadat je in je nieuwe woning woont, toch nog gebreken tegen? Dan hangt het af van de afspraken in je koop-aannemingsovereenkomst hoe lang de bouwer aansprakelijk is.

Uitgaande van de model koop-aannemingsovereenkomst geldt een onderhoudsperiode van 6 maanden. Daarna is de bouwer 5 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken en 20 jaar voor ernstige gebreken. Is hiernaast de garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of BouwGarant van toepassing? Dan gelden er extra garantietermijnen. Deze gaan vanaf 3 maanden na de oplevering lopen. De ‘normale’ garantietermijn is 6 jaar. Voor specifieke onderdelen gelden kortere termijnen en voor ernstige gebreken geldt een termijn van 10 jaar.

Bron: Eigen Huis